Підводні апарати "ФАЛКОН"

Малогабаритні телекеровані підводні апарати малого класу "ФАЛКОН"

подводный аппарат фалконМалогабаритний телекерований підводний апарату (МТПА) "Фалкон" - підводні апарат нового покоління, розроблений компанією Seaeye і призначений для виконання осмотровых і пошукових робіт в прибережних морських або внутрішніх водах. МТПА "Фалкон" - це пряма заміною підводного незаселеного апарату "Hyball". Разом з перевагами апаратів попереднього покоління він має ряд важливих унікальних інженернотехнічних рішень, що дозволяють розширити технічні можливості системи.

Система МТПА "Фалкон" має наступні переваги:

1) Компактність. Побудова підводного апарату на рамі, що несе, з поліпропілену, а також застосування сучасних мікропроцесорних електронних систем управління дозволяють значно зменшити массогабаритные показники системи МТПА. Завдяки цьому система може бути в найкоротші терміни перевезена без використання спеціальних транспортних і вантажопідйомних засобів і приведена в стан готовності для подальшого використання. Спуск і підйом підводного апарату можуть здійснюватися вручну без застосування спеціального спускоподъемного пристрою.

2) Маневреність. МТПА "Фалкон" обладнаний 4 горизонтальними і одним вертикальним рушіями. Компанія Seaeye спеціально для МТПА "Фалкон" розробила унікальних безщіткових рушіїв з магнітною муфтою обертання МСТ1, працюючі від джерела постійного струму. Завдяки оригінальному технічному рішенню побудови системи управління і малому моменту інерції рушіїв забезпечуються висока точність і швидкість відробітку рушіями сигналів управління (зміни швидкості обертання, реверс). Для зв'язку підводного апарату і надводного модуля застосовується тонкий і гнучкий кабельтрос з низьким опором руху і близькою до нульовою плавучістю.

3) Керованість. Пульт ручного управління містить усі необхідні елементи для зміни швидкості, глибини і курсу підводного апарату і включає джойстик з трьома ступенями свободи, ручку управління нахилом відеокамери, ручку управління потужністю світильників, кнопки включення режимів "автопілот". Включення режиму "автопілот" забезпечує рух підводного апарату з постійними заданим курсом і заданою глибиною занурення. Надводний модуль містить спеціальне програмне забезпечення для контролю і управління підводним апаратом. На системний монітор в режимі накладення на основне зображення выводитсявся необхідна інформація з навігаційних датчиків підводного апарату, інформація про включення режимоа "автопілот".

4) Мале енергоспоживання. Для живлення системи МТПА "Фалкон" досить звичайній однофазній мережі змінного струму 220 В. Споживана потужність - 2,5 кВт.

5) Надійність. Завдяки простій і продуманій архітектурі побудови електронної частини і сучасній системі контролю і захисту забезпечується надійна робота підводного апарату. Уся електронна частина підводного апарату розташовується в герметичному відсіку і забезпечена герморазъемами для підключення живлячих і сигнальних кабелів. Кожен окремий пристрій має незалежну систему захисту і контролю, а уся інформація про стан основних вузлів і облаштувань системи по каналах телеметрії поступає на системний монітор.

2